KARHILAN FINAMARIE-AF-GP82 s. 24.04.2006
takakorkeus 150 cm
FinaMarie ensikkona, kuvattu Seinäjoella 2008
isä: Conn
emä: HH TiaMarieSueET-AF-VG85
emänisä: Pardner
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
15.05.2008 7714 - 4,16 - 3,31 L (Hector) Karhilan AnnMarieSue-AF-P82
30.10.2009 10051 - 5,02 - 3,30 L (Ristourn) HH ElegantMarie
27.02.2011 10483 - 3,86 - 3,42 L (Riggins) Joukolan InaMarie
13.06.2012 9211 - 4,11 - 3,51 S (Burdette)
01.06.2013 L (Dreamer) Joukolan GinaMarie
FinaMarie ostettiin kongressinäyttelyn Sale of Starsista vuonna 2008 neljän tilan yhteisomistukseen ja sen jälkeen se siirtyi Huitille asustamaan. Finaa huuhdeltiin ensikkona ja kaksi kertaa poikineena ja sen jälkeen, vähän ennen kolmatta poikimista lehmä muutti meille. Vaihdossa Huittien omistukseen siirtyi kimppaeläimemme holsteinlehmä Gårdsby Goldwyn Marianne. Finan tytär HH ElegantMarie on vielä jossain vaiheessa sekin tulossa meidän karjamme vahvistukseksi, kunhan siitä saadaan muille osakkaille ensin alkioita.

FinaMarie on heti alusta asti osoittautunut äärimmäisen miellyttäväksi lehmäksi. Se sopeutui meille välittömästi, ei pidä melua itsestään, vaan toimii navetassa hiljaisen uutterasti. Kolmas poikiminen sujui onneksemme ihan moitteettomasti sekin ja saimme Finasta todella kauniin rigginsiläisen tyttären. Finan utare on sanalla sanoen lypsäjäystävällinen: suoraan alaspäin osoittavat ja hyvin sijoittuneet vetimet, hyvä keskiside, lisäksi Fina on nopealypsyinen ja kiltti. Olemme myös olleet tosi tyytyväisiä maitotuotokseen, sillä heti ensimmäinen mittalypsy oli 43 kg ja päivälypsyt ovat tästä vielä parantuneet päälle 45 kg:n. Aikamoista hehkutusta tässä jo tulikin, mutta ei turhaan. Nyt on tärkeimpänä toiveena se, että saamme rouvan uudelleen kantavaksi.
29.5.2011
Viereisessä kuvassa FinaMarie 3 x poikineena. Fina on mielestäni oikein hyvän näköinen ja erityisesti takautare on hieno, vaikkakaan tässä poseerausasennossa sitä ei juuri näy. Fina on jatkanut lypsy-kauttaan terveenä ja koelypsyt tähän mennessä ovat olleet 43,0 - 47,2 - 43,5 kg. Harvinaisen huomaamaton ja miellyttävä lypsikki, josta toivottavasti vielä jossain vaiheessa päästään kirjoittamaan tänne iloisia tiineys-uutisia.
1.9.2011
FinaMarie on toiminut kuin kone toistaiseksi ja kehun vielä lisää, jos rouva suostuu tulemaan kantavaksi elokuisesta siemennyksestä (kiimahommelien käynnistyminen vei meinaan melkoisesti aikaa!). Tuotospuoli sen sijaan on sujunut kuin strömsössä ja FinaMariella on maitoa kasassa nyt 169 rpv:ltä 7075 kg ja päivälypsyt ovat edelleen selvästi päälle 30 kg tasoa. Lehmä on myös ulkonäöltään kehittynyt koko ajan parempaan suuntaan ja pakko kehua, että on kyllä aika näyttävä ja lypsytyyppinen yksilö! Fina saa myös lisäkehuja luonteestaan, sillä Waynen demonstraatiopäivänä elokuun alussa se jaksoi kärsivällisesti seistä toista tuntia riimussa pideltynä eikä piitannut Waynen vauhdikkaista läpsäyksistä tai paineluista kun katsojille näytettiin kädestä pitäen milloin mitäkin ruumiinosaa. Säyseästi se myös esitteli kävelyään sekä edestä että takaa katsottuna. Suorastaan ihmeellisen teräshermoinen tapaus.
11.9.2011
Nyt sitten vertailtavaksi kaksi täysin erilaista kuvaa samasta lehmästä. Ylempi on Ellyn ottama elokuun alussa ja siinä FinaMarie on viimeisen päälle pesty ja kiillotettu. Alempi kuva on luokituspäivältä 8.9.2011 ja tässä kuvassa Fina on täydellisen luonnontilaisena. Ympäristökin näyttää aika sotkuiselta, sillä lantakone oli pakko pitää sammutettuna luokitustapahtuman ajan. Finan kanssa kävi melkoinen kömmähdys, sillä Fina oli unohtunut luokitettavien listalta ja muistimme rouvan vasta kun varsinaisen luokitussession jälkeen kiertelimme Yvesin kanssa makuuosastossa katselemassa muita lehmiä. No hätä ei ollut tämännäköinen, sillä Fina asettui rauhallisesti Yvesin arvosteltavaksi ja nostikin pisteitään hienosti ja on nyt AF-GP82 ! Samalla saatiin virallinen takakorkeusmitta, joka oli tismalleen sama kuin minkä olin arviolta heittänyt tuonne sivun ylälaitaan - siis 150 cm. Olipa hyvä, ettei lehmä jäänyt kokonaan luokittamatta!

Odotetaan poikivan 13.6.2012 Burdetesta.
5.8.2012
FinaMarien neljäs poikiminen meni muuten ihan kohtuullisesti, mutta lehmän etu-utare sanoi työsopimuksensa irti jo tuntumisvaiheessa. Utareen maavara on silti vielä hyvä ja yllättäen lypsykin käy "kone kiinni ja irrotin irrottaa" -tyylillä. Fina on myös herunut hyvin, ensimmäinen koelypsy oli 37,8 kg, mutta nyt mennään jo yli 40 kg vauhdissa. Ihanan rauhallinen ja helppo lehmä muuten, mutta saapa nähdä mihin suuntaan utare tuosta kehittyy lypsykauden aikana.

18.1.2013
Yllättävän hyvin on Fina Marie suoriutunut neljännestä lypsykaudestaan ja utare on edelleen helppo lypsettävä. Rouva on tuottanut ihan kohtuullisesti maitoa hyvin alhaisilla soluilla ja kun tiinehtyi kerrasta, niin jopa aikaisti seuraavaa poikimistaan. Fina Marien odotetaan nyt poikivan Dreamerista 29.5.2013.

5.10.2013
Viides poikiminen takana ja tähän perään voisi suoraan kopioida yllä olevan tekstin, paitsi että lehmää ei ole edes siemennetty vielä jälkeisten jäämisestä aiheutuneen kohtutulehduksen vuoksi. Maitoa pukkaa ihan mukavasti ja lypsy käy hyvin. FinaMarien koelypsyt ovat olleet 25,3 - 42,2 - 42,3 - 38,1 kg. Ekassa näytemitassa oli hieman soluja, mutta nyt syyskuussa vain 33. Pikkuisen on ajatukset nyt sillä mallilla, että jos ei kohtutulehdus taltu normikonstein, niin ihmekikkailuihin ei enää aleta ja tämä viides kausi jää FinaMarien viimeiseksi. Mutta katsotaan, katsotaan mitä tuleman pitää.

27.4.2014
FinaMarie poistettiin tammikuussa, sillä siinä alkoi olla sen verran monipuolisesti pikkukremppaa; loppuvuodesta kohonneet solut, kohtutulehdus ja lopuksi myös jalkavaivaa. Ilmeisesti FinaMarie oli jotenkin loukannut jalkansa, sillä se ontui aina silloin tällöin ilman selvää syytä - tai sitten vika oli jossain ylempänä nivelessä. Joka tapauksessa lehmän oli aika tehdä tilaa nuoremmille, mutta hienosti FinaMarie ehti lypsää itsensä 50-tonnariksi elinikäistuotoksella 51146 kg.