Ajankohtaista
Ajankohtaista 2005 - 2007

Ajankohtaista /
tammi-helmikuu 2008
19.2.2008
Huh kuinka nopeasti on helmikuu mennyt jo yli puolenvälin! Alkukuusta perheeseen iski ikävä A-tai jokin kirjain-virus. Ola ja Lilli olivat useamman päivän pois koulusta ja minäkin pois pelistä lähes viikon. Enemmänkin olisi saikkua voinut pitää, jos vain olisi ollut lomittaja, sillä navettatyöt ja etenkin navettailma ovat tosi usein aiheuttaneet jälkitautina keuhkoputkentulehduksen. Niin kävi nytkin ja pakko oli hakeutua lääkäriin jatkuvan yskimisen vuoksi. Antibioottikuurilla oli ihmeitä tekevä vaikutus ja nyt kone toimii taas.

Meillä on ollut mukavaa lehmävasikkatuuria navetalla. Ripsa teki jättikokoisen, arviolta 55-kiloisen lehmävasikan He-Manista. Vasikka oli varmaankin sen vuoksi noin iso, että Ripsa on "tottunut" tekemään kaksosvasikoita 40+40 kg, joten tämä oli tilavuudeltaan sentään aikaisempia tiineyksiä pienempi. Joukolan Aurinko on muutenkin emänsä oloinen eli aika vahvarakenteinen, sillä emä Ripsasta voi kyllä ilman omantunnontuskia käyttää nimitystä tonnikeiju, sen verran muhkea ilmestys se koko 150 cm korkeudessaan on. Ripsan utare on edelleen neljännen poikimisen jälkeen erinomaisen korkealla ja napakka ja toivottavasti pysyykin sellaisena. Lehmävasikat saatiin myös Ringasta sen viidennellä poikimisella (eka Pokerilainen!), Joukolan Angel, Tometasta He-Manilainen Joukolan Amaretto ja vielä kaiken päälle Ruotsista ostettu Gårdsby September Maiden pyöräytti lehmävasikan Goldwynistä. Tuntuupa mukavalta, että tammikuussa myytyjen hiehojen tilalle on saatu kasvamaan monta uutta mielenkiintoista vasikkaa. Liekö tilanahtaus taas pian tosiasia?

Sonnivasikkatuuria on myös ollut, sillä Raanu teki sonnikaksoset Pelson Iikka psk:sta. Pikkupojista laitoin kyllä sekä maininnan että pari kuvaa Raanun sivulle jo viime päivityksessä. Sonnit ovat huutokaupassa nyt helmikuussa, sen jälkeen tiedämme heidän kohtalonsa. Veikeitä otuksia!

Luokituskierros on taas pian alkamassa. Yves saapuu 7.3. Suomeen ja siitä alkaa 3-viikkoinen rundi ympäri maata. Onneksi Ayrshirekasvattajilla on mukana iso joukko aktiivisia talkoolaisia vapaaehtoisiksi kuskeiksi ja homma saadaan jaettua useammalle. Toisaalta onhan kuskina toimiminen erinomainen tilaisuus kehittää myös omaa karjasilmää. Luokituskierros täyttyi ennätysvauhtia, vaikka tällä kertaa aikaa on varattu enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja tiloja voitiin ottaa mukaan yli 50. Melkoinen organisointi on tiedossa, että kaikki halukkaat tilat saadaan sovitetttua mukaan, sillä kierros menee nyt pääsiäisen kanssa päällekkäin. Tähän mennessä ei pääsiäinen ole kylläkään aiheuttanut ongelmia, liekö siitä johtuen, että homma pyörii navetassa joka tapauksessa oli arki tai pyhä.

Tällä viikolla lapsilla on hiihtoloma, mutta mitään ihmeempää ohjelmaa ei ole suunniteltu, sillä veroilmoituksen teko painaa ikävästi päälle, lisäksi torstaina on kokous ja perjantaina pitäisi lähteä eläinkuljettajakurssille Loimaalle. Viime mainittu tuntuu kyllä turhalta hommalta satunnaisesti omia hiehoja kuskaavalle, mutta pakko kai kurssi on suorittaa, ettei peräkoppia tullut hankittua pelkäksi koristeeksi. Viikko on siis ohjelmoitu "kivasti", ehkä silti pari shoppailupäivää lasten kanssa saadaan sovitettua mukaan. Niin ja jos sitä lunta tulisi, niin voitaisiin alkaa oikeasti puhua hiihtolomasta ja harrastaa perinteistä talviurheilua! Vaan taitaa toiveeksi jäädä lumipeitteen tulo näillä leveysasteilla.
27.1.2008
Vuosi on päässyt jo hyvään alkuun ja on aika taas pistää kotisivut ajan tasalle. Mitään ihan mullistavaa ei navettarintamalla ole tapahtunut, mutta eläinmäärässä on havaittavissa pientä vajenemista. Uutena vuotena tehtiin kovasti eläinkauppaa pohjoisen naisten kanssa ja niinpä 18. tammikuuta meiltä lähti kaikkiaan 12 eläimen kuorma kohti uusia koteja. Lehmiä on navetassa koko ajan hiukan liikaa ja vaikka em. kuormassa lähti 2 lehmää, niin taas on kaksi hiehoa poikinut tilalle ja lisäksi kaksi ummessa olevaa lehmää, joten lypsyssä olevien määrä on jopa lisääntynyt... Yhdestä lehmästä on vielä kauppa sovittuna, mutta ehkä vielä jotain pitäisi saada myyntiin. Nyt en kyllä enää osaa todellakaan päättää ketä alkaisi kaupata. No, jospa Viroon saisi pari lemmua menemään.

Onhan tässä ilonaihettakin ollut vasikkarintamalla, sillä Sukkela teki meille ekan Modemin tyttären, kokovalkean Joukolan Aamun ja reilun viikon päästä tästä saimme Ukimidolta lehmävasikan alkiosta Rainbow's End Regan x BBB. Aivan ihana kaunotar tämä Assi-Regan ET, samanoloinen täyssisarensa Yessi-Regan ET:n kanssa. Alla olevassa kuvassa Yessi-Regan tutustuu karsinan aidan toisella puolella olevaan vastasyntyneeseen sisareensa.
Onko toi mun sisko...?
Sitten niihin huonompiin uutisiin. Vanillamilkin hartaasti odotettu poikiminen meni niinsanotusti perseelleen. Vanillamilk ryhtyi poikimapuuhiin makuuosastossa kenenkään arvaamatta ja siinä vaiheessa kun tilanne huomattiin, oli vasikka jo syntynyt ja tukehtuneena sikiöpussin sisällä. Olisi ollut lehmävasikka Hectorista. Harmittaa oikein todella, että hieho jäi vahtimatta. Meillä oli lomittaja ja vaikka aamulypsyllä hänen kanssaan olinkin, niin en illalla edes käynyt navetassa, kun kerran kaksi henkeä jo navetalla oli hommissa. No, tapahtuneelle ei enää voi mitään, joten ajatukset tulevaan!

Tällä hetkellä tosiaan riittää ajateltava, on sen verran monta rautaa tulessa. Kongressinäyttelyn järjestelyt ovat lähteneet käyntiin toden teolla ja lähes joka päivälle riittää jotain hoidettavaa tai keskusteltavaa nippeliasiaa. Ayrshire-lehden teko ja luokituskierros näyttävät menevän taas päällekkäin ja antavat oman pikantin lisänsä arkiseen navetta-aherrukseen. Uskomattoman mielenkiintoista tämä ayrshire-elämä!

Ainiin, vielä hyviä alkiotiineysuutisia. Nyt on varmistettu kolme uutta tiineyttä alkioista: Faucher Lot Liane x Jerry, Kellcrest Shakira x Sylvester ja Marbrae Peta x Modem. Kiitokset taas sinne Lopen suuntaan HH-tiineyttämöön! Näin tähän lopuksi todettakoon, että onneksi elämä menee niin, että huonojen ja hyvien uutisten vuorotellessa, hyvät näyttävät pysyvän voitolla!