Ajankohtaista
Ajankohtaista 2005 - 2007
Ajankohtaista 1 - 2 2008
Ajankohtaista 3 - 4 2008
Ajankohtaista 5 - 7 2008
Ajankohtaista 9 - 12 2008
Ajankohtaista 1 - 2 2009
Ajankohtaista 4 2009
Ajankohtaista 5 2009
Ajankohtaista 6 - 7 2009
Ajankohtaista 8 - 10 2009
Ajankohtaista /
marras-joulukuu 2009
AVOIMET OVET JOUKOLAN TILALLA PERJANTAINA 18.12.2009 KELLO 10-15. TERVETULOA!
15.12.2009
Joulupukki on näköjään hyvissä ajoin liikkeellä, sillä saimme tänään postista yllätyspaketin, josta löytyivät kuvassa näkyvät pirteänväriset villasukat. Sukat tulivat tosi tarpeeseen, sillä juuri eilen totesin, että vakiokäytössä olleet olivat hapertuneet aika onnettomaan kuntoon. Paketin lähettäjälle oikein lämpimät kiitokset ja hyvän joulun toivotukset!

Navettatyömaalla kärvistellään "hirmu"pakkasessa, peräti -15 on näyttänyt mittari ja se on tottumattomalle (allekirj.) ehdottomasti liikaa. Kylmästä huolimatta miehet ovat pitäneet ennätysmäistä tahtia yllä ja valmista syntyy vauhdilla. Lauantain eka lypsykerta alkaa jo jännittää, etenkin miettiessä mikä mahdollisesti EI toimi.
Lehmät ja nuorkarja ovat pärjäilleet ihmeen hyvin ulkona, vaikka säätila tosiaan muuttui hetkessä. Vasta viime lauantaina eli 3 päivää sitten laitettiin vanhaan navettaan ikkunat paikoilleen. Siihen asti ei ollut ollut lypsyllä hätäpäivää kylmyyden puolesta. Eilen teimme sellaisen ratkaisun, että otimme sonnin pois lehmien joukosta ja pistimme pojan navettaan parteen säilytykseen. Näin saatoimme avata vanhan navetan takaa väliportit, jotka erottivat lehmät ja hieholauman toisistaan. Samalla suljettiin tarhasta pellolle vievä portti, koska hiehot kävivät edelleen pellon puolella olevilla rehukehikoilla ruokailemassa ja alkoi huolettaa, että joku innokas videokuvaaja innostuu niitä kuvaamaan. Nyt kaikki halukkaat pääsevät makailemaan lehmätarhan lantalarakennukseen, jossa on suorastaan viihtyisää, kun sinne on asennettu uusi valaistus ja kuivikkeeksi laitettu reilusti olkea turpeen lisäksi. Vastavuoroisesti jotkut lehmät vierailevat hiehojen käytössä olleessa pikkupihatossa. Tosin sillä ilmansuunnalla on heikommat sapuskat, joten porukka tuntuu kuitenkin pääsääntöisesti oleilevan lehmätarhan apetarjoilun lähettyvillä. Eläimillä on kai jotenkuten kohtuulliset olot, mutta lypsäjillä teettää reippaasti ylimääräistä työtä, kun 50-päisestä porukasta pitää käydä poimimassa 23 lypsettävää vanhaan navettaan ja nämäkin vielä kahdessa osassa. Tämä tilapäisratkaisu ei todennäköisesti ja toivottavasti jatku kuin seuraavat 4 päivää, joten eivätköhän sekä eläimet että ihmiset sentään sen aikaa sinnittele.
8.12.2009
No niin, nyt on päätetty, että avoimet ovet ovat perjantaina 18.12.2009 kello 10-15.
Toivottavasti joulukiireistä huolimatta niin paikkakuntalaiset kuin kauempaakin tulevat pääsisivät tutustumaan uuteen - vielä osin keskeneräiseen - navettaamme. Laitan tähän alas vielä meijerin tiedotteissa olevan kutsun.

Toinenkin päätös tuli tehtyä eli Univer poistetaan muonavahvuudesta ja niinpä se haetaan autoajelulle jo huomenna. Alkoi kyllästyttää tämän lehmän utareterveys eikä paljoa huvittanut sitä lypsää pelkästään vasikoiden iloksi. Navetalla on korvaukseksi pian odotettavissa kaksi poikimista, sillä Yömyssy (sk-hieho) ja Yopas (fr-hieho) ovat aivan viimeisillään. Peukut pystyyn, että näistä saataisiin lehmävasikat.

Tänään oli todella antoisa päivä, kun kävimme Hannun kanssa "typpipytyn luovutuksessa" Kuusjoella. Samalla katsastettiin koko karja ja tehtiin paljon jalostussuunnittelua. Kiitokset isäntäväelle inspiroivasta päivästä!
29.11.2009
Kuraa, kuraa, kuraa, mitenkään muuten ei voi kuvata rakennustyömaan pihapiiriä tällä hetkellä. Ilman pitkävartisia saappaita ei ole mitenkään mahdollista päästä rakennukseen, sillä traktori- ja tavarantoimitusliikenne on sotkenut pihan aivan kauheaan kuntoon. Viereiset kolme kuvaa on otettu vajaa viikko sitten, jolloin oli saatu valmiiksi viimeiset pienet ulkovalut mm. sisäänkäyntien kohdalle. Tämän jälkeen on päätylaudoitus ja lietealtaan ympäristö tullut valmiiksi ja mikä parasta, viikonlopun ahkera talkooporukka sai siistittyä piha-aluetta huomattavasti! Kuravelliä lukuunottamatta säät ovat olleet otolliset rakentamiselle, sillä pakkaspäiviä ei ole montaakaan vielä ollut. Navetan rakentaminen alkaakin lopulta olla hektisimmässä vaiheessaan, sillä avoimet ovet ja käyttöönotto jo häämöttävät ja tästä johtuen on monissa asioissa yhteensovittamista. Lypsyaseman seinät on laatoitettu ja lattia pinnoitettu ja tulevana tiistaina alkaa lypsyaseman asennus. Sillä aikaa pitäisi toimistopuolta saada ainakin maitohuoneen osalta siihen kuntoon, että systeemit saadaan toimimaan. Hulppeat karsinatilat ovat muuten valmiit (kuvassa vielä työn alla), mutta ensimmäiseen karsinaan tulevat 4 parsipaikkaa vielä etupuomia ja parsipatjoja vailla. Verhoseinät on myös saatu asennettua ja nyt navetasta loppui kova läpiveto, joka kylmempinä päivinä oli sietämätöntä. Ensi viikolla asennetaan loput puuttuvat päätyovet ja sitten on rakennus tukittu joka suunnasta. Navetan sisätöistä pahiten on vaiheessa toimisto-osa, jonka yksityiskohdissa riittää vielä työtä. Myös cutter cleaner palapelin kokoaminen tulee olemaan mielenkiintoista, mutta haasteeseen aiotaan suhtautua optimistisesti.
Kuvassa DairyTecin asentaja karsinatyömaalla. Tässä näkyvä lyhyt käytävä tulee toimimaan lehmien odotustilana lypseasemalle mentäessä. Käytävälle tulee DeLavalin ajolaite, jonka saamista käyttöön odotamme innolla.

Lehmärintamalla on muuten ollut hiljaista, mutta kolme uutta hieholehmää on saatu joukkoon, kun sekä Viena, Yelly-Modaline että Yosetti poikivat. Pitovasikoita ei näiltä sitten saatukaan, sillä Viena ja Y-M tekivät sonnivasikat ja Yosetti, joka poiki lähes 4 vk etuajassa, teki kuolleen lehmävasikan. Yosetin vasikka oli melkoisessa solmussa ja jouduin varmaan kolme varttia sitä oikomaan ennen kuin päästiin edes vetämään. Vasikka oli kuollut ja siksi ihan veltto sekä jotenkin kuivunut, joten poikiminen oli tosi hankala. Onneksi Yosetti on kuntoutunut penkun voimalla nopeasti ja kaipa siitä lypsikki vielä saadaan. Laitan pikapuoliin näille uusille lehmille omat lehmäsivut. Täytyy vielä mainita, että Ayrshirekasvattajien huutokaupassa myydyksi tullut Joukolan Anis lähti uuteen kotiin Sonkajärvelle ja samaan kyytiin laitettiin vielä "heräteostokset" Eureka ja Enni-Lisa. Toivotamme onnea uusille omistajille!

Antero on erikoistunut erilaisiin purkkeihin. Tulipalon tuhottua Anteron ja muiden kisujen vakiopurkit, on erityisesti Antero etsinyt ja kokeillut erilaisia vaihtoehtoja. Tämä ämpäri löytyi maitohuoneen pöydän alta ja mikäs siellä on lekotellessa. Äitikisu Unna oli yhtenä päivänä nukkumassa rättiämpärissä, jossa kylläkin oli kuivia (ja sitä ennen myös puhtaita...) lypsyrättejä. Paras "pesä" oli varmaankin Paavolla, joka oli eräänä aamuna maatiastipujen kanalassa ja veteli sikeitä munituspesässä.

Tässä kuvassa Paavo seuraa kiinnostu-neena navettaan siirrettyjen maatiastipujen touhuja. Lähimpänä oleva poikanen näytti olevan yhtä kiinnostunut ihailijasta ja yritti nokkaista Paavoa varpaasta. Tästä ei kulunut montaakaan päivää, kun eräällä aamulypsyllä huomasin Paavon olevan kanana muiden joukossa kanalassa. Se ei selvinnyt mitä kautta Paavo kanalaan oli päässyt, ehkä katonrajasta verkon yli. Kaikki poikasetkin näyttivät olevan täysisssä ruumiin ja sielun voimissa, joten Paavon ihastus lienee säilynyt vain platonisella tasolla.