Ajankohtaista
Ajankohtaista 2005 - 2007
Ajankohtaista 1 - 2 2008
Ajankohtaista 3 - 4 2008

Ajankohtaista /
touko-heinäkuu 2008
29.7.2008
Tänään oli taas pitkästä aikaa kotisivupäivä, nyt Mietoisissa Marjon luona. Pakko vähän kehuskella, että tällä kertaa myös saatiin jotain aikaiseksi. Itselläni oli urakkana pistää alulle Varsinais-Suomen Karjakerhon kotisivut, joiden tekeminen on syystä tai toisesta jäänyt siirtymättä suunnitelma-astetta pidemmälle. Ollin ohjauksessa valmista rupesi syntymään ja kaikkien hämmästykseksi sivujen runko ja linkitykset tulivat valmiiksi! Nyt vain odotellaan johtokunnan jäseniltä matskua, jota lisätä sivuille. Toivottavasti varsinaissuomalaiset oppivat nopeasti käyttämään kerhon sivuja informaatiopaikkana. Omien kotisivujen päivitys jäi vähän taka-alalle ja niiden kanssa onnistuin lopulta tekemään lahjakkaan töpin, jota olen tässä illan mittaan paikkaillut kotona. Eläintiedot pitäisi olla nyt ajan tasalla ja myös myytävänä -sivu, jossa on enää 2 mustaa vasikkaa myynnissä, kaikki muut mahdolliset on jo myyty. Suurin osa myydyistä eläimistä lähteekin jo torstaina juuri ennen kuin itse starttaamme kohti Lahden Farmaria.

19.7.2008
Laitoin "Myytävänä" sivun ajan tasalle ja nyt siellä on myynnissä vain 3 vasikkaa. Aikaisemmat myyntieläimet Lallin Salome, Lallin Tiikki, Joukolan Umami, Joukolan Undula ja sonnipoika Faucher Futis ET menivät melko nopeasti kaupaksi, lisäksi on sovittu kaupat kantavista hiehoista Joukolan Vanukas ja Lallin Vectra ja ehkä myös Joukolan Voguesta, kunhan nähdään millainen siitä tulee poikimisen jälkeen. Nyt vain odotellaan salmonellanäytteiden tuloksia ennenkuin lopulliseen kaupantekoon päästään. Tilanahtaus navetassa hellittää vain hetkeksi, sillä poikimistaan odottaa 4 hiehoa ja viides (Velvet) pitäisi myös jo ottaa lehmien joukkoon opettelemaan navetan rutiineja. Mutta eiköhän tässä taas jonkun aikaa pärjäillä umpeenlaittoja ym. soveltamalla.
Säätila on jatkunut ihan epätodellisena. Melkein joka päivä on satanut, joskus enemmän, joskus vähemmän. Tuntuu, että kesä on mennyt kesää odotellessa, sillä kunnollista helle- ja uintikautta ei ole vielä ollenkaan tullut. Kenelle tästä voi valittaa? No, jos jotain hyvää haluaa löytää, niin kaikki vihertää kauniisti, erityisesti suuri kukkapenkkini talon vieressä, sillä rikkakasvit ovat olleet aivan innoissaan lämmöstä ja vedestä. Sovittiin juuri vierailulla olleiden Ekun ja Virpin kanssa, että syyskuussa pidetään meillä puutarhapäivä, jolloin "puretaan" iso kukkapenkki ja jaetaan kasvit pienemmiksi ja istutetaan ne uudestaan harvempaan. Samalla Virpi saa itselleen kukkapenkin ainekset. Nykyisellään kukkapenkkiä voi luonnehtia lähinnä sanalla viidakko.
Pakko muuten vielä tiedottaa julkisesti, että eilen shoppailin uuden Tunturi-merkkisen polkupyörän vanhan ritsan tilalle. Ai että oli mukava pyöräillä illalla hiehoja katsomaan. Ja pyörä on sitten to-del-la kauniin värinen, sellainen special punainen!

6.7.2008
Eilispäivä vietettiin Hyvinkäällä Yllätys-näyttelyssä. Kesäkuisen kongressinäyttelyn jälkeen oli takki vähän tyhjä ja siksipä mukana oli vain kaksi eläintä, jotka saatiin kuljetettua omalla peräkopilla. Päätettiin jo ajoissa, että Yllätykseen lähdetään vähän eri eläimillä, joten näyttelyluokkaan sekä Olan junnueläimeksi otettiin Joukolan Yosetti ja Lilli vaihtoi omaksi junnuvasikakseen Assi-Reganin. Tämä näyttelyn "kevytversio" ei olisi voinut paremmin meidän osaltamme enää mennä, sillä Lilli voitti junnuluokkansa ja valittiin lopulta seitsemän voittajan joukosta Junior Handler championiksi. Olan ensiesiintyminen Yosetin kanssa sujui myös hyvin ja hän oli 5. isosta joukosta. Yosetti aloitti näyttelyuransa huipusti: ensin luokkavoitto ja sitten valinta ayrshiren Junior Championiksi! Tunnelma oli kyllä aivan uskomaton, ja Yosetin kohdalla varmaan siksikin, että itse pitkästä aikaa olin esittämässä eläintä - Lillin hyvällä valmennuksella ja viime hetken ohjeilla (opastusta tuli kyllä melkoisesti vielä kotimatkallakin, noin niinkuin jatkoa ajatellen...). Championpalkinnoiksi saatiin kaksi alkiota, Lillille holsteinalkio ja Yosetille ayrshirealkio. Kotiinpäin oli kiva lähteä ajelemaan, ei haitannut vaikka aurinko oli vähän päässyt ihoa käräyttämään. Jaksettiin jopa viimeisillä voimillamme siivota peräkoppi ja raahata kaikki kamppeet paikoilleen. Tämä viime mainittu ei ole yleensä onnistunut heti reissun päälle. Tänä aamuna oli jo sähköpostissa odottamassa Chris Studerin viesti, jossa hän kertoi pikkulinnuilta kuulleensa, että meidän hiehomme oli voittanut näyttelyssä, kyseli tietysti kiinnostuneena että mikähän hieho oli kyseessä, mahtoiko olla sama hectorilainen, jonka hän bongasi meidän ulkotarhasta samalla ihmetellen miksi sitä ei oltu otettu Seinäjoelle mukaan. Kyllähän kyseessä oli juuri sama hieho. Heh, pikkulinnut ovat tosiaan nopeita.

Muu perhe lähti nyt aamusta katsomaan mitä Okra-näyttelystä löytyy, minä jäin pesemään pyykkejä ja maksamaan laskut + päivittämään kotisivuja. Tänään olisi iltasella tarkoitus lähteä kesälomalle (olisiko termi "lomaselle" oikeampi?) Mökikseen peräti tiistaihin asti. Onneksi tälle päivälle uhattu hirmuinen sade ja lähes nollakeli onkin peruutettu ja alkuviikoksi on ainakin yhden sääennusteen mukaan luvattu lähes siedettävää ilmaa, joten ehkä uiminenkin onnistuu. Lomittaja on iloksemme torstaihin asti, sillä keskiviikkona pitäisi hartaasti odotettujen serkkujen tulla meille.

Navettaan saatiin uusi asukki perjantaina. Kyseessä on jalosukuinen poika Bonnie Brae Conn Valentin ET, joka tuli Kumpulan Eliisalta ja Martilta samassa kyydissä heidän Yllätys-eläintensä kanssa. Poika oli selvästi järkyttynyt matkasta, mutta nyt kotiuduttuaan on tosi rauhallinen ja kiltin oloinen, vaikka sonnin kohdalla pitääkin aina muistaa olla varuillaan. Toivottavasti saadaan aikanaan jokunen tyttövasu Valentinista.
Ola ja Joukolan Yosetti junnurivissä Yllätyksessä


Lillin championkuva näkyy aloitussivulla
Yosetti Junior Championina, kuvassa mukana unkarilainen tuomari Tamas Sebok

kuva: Mari Torppa
Vaavikista tuli jo toistamiseen Junior Champion Chris Studerin esittämänä.
Kuvassa mukana myös luokan palkintojen jakaja Lina Ragnarsson Ruotsista.
2.7.2008
Aika on kulunut ihan hujauksessa viimekertaisen kotisivujen päivityksen jälkeen. Tämä kyllä oli tiedossa jo etukäteen, sillä touko-kesäkuulle oli niin tiivis ohjelma, että ylimääräistä aikaa ei paljon ollut käytettävissä. Toukokuun loppu meni International Ayrshire Show 2008 järjestelyissä ja siihen väliin saatiin vielä sovitettua K-18 showmanship-leiri meillä eräänä toukokuun lopun viikonloppuna. Em. leiri oli Varsinais-Suomen Karjakerhon järjestämä ja osallistujatkin tältä alueelta. Leiri oli kaikinpuolin onnistunut ja Siljan opit upposivat porukkaan. Onnistuimme nakittamaan nuorison (Miina, Marri ja Linda) keittiötöihin, joten aikuiset saivat rauhassa "harrastaa". Arvelenpa, että tämä leiri ei jäänyt viimeiseksi K-18-tapahtumaksi karjakerhon puitteissa. Meille tästä leiripaikkana toimimisesta oli paljon hyötyä, sillä harjoituseläimiksi valittiin aika monta sellaista, jotka olivat Seinäjoelle lähdössä ja näin ne saivat hyvää harjoitusta.

Seinäjoen näyttely on yksi minun näyttelyurani kohokohdista monessakin mielessä. Ensinnäkin saada olla mukana järjestämässä näin mittavaa tapahtumaa oli uskomaton kokemus, sekä opettavainen että palkitseva kaiken työmäärän jälkeen. Toisekseen se kansainvälinen meininki mikä näyttelyssä oli, myös kulissien takana, oli ennenkokematonta Suomessa. Ja kolmanneksi on tietysti oltava supertyytyväinen siihen erinomaiseen menestykseen mitä eläimemme saavuttivat näyttelyssä. Joukolan Vaavikki oli jo toistamiseen Junior Champion ja KuortinTilli Reserve Grand champion! Myös kaikki muut eläimet sijoittuivat hyvin luokissaan ja Lilli oli omassa junnuluokassaan kakkonen. Näyttelystä palasi kotiin joukko todella väsyneitä, mutta myös hyvin onnellisia ihmisiä.

Vaan eipä saatu paljoa palautumisaikaa näyttelyn jälkeen, sillä heti kotiinpaluupäivää lauantaita seuraavana päivänä oli Lindan konfirmaatio klo 10 Marttilan kirkossa. Ymmärtäväisten sukulaisten ansiosta pystyimme siirtämään viikolla eteenpäin varsinaisten rippijuhlien viettoa, sillä kaiken järjestäminen olisi ollut silkka mahdottomuus näin lyhyessä ajassa. Heti konfirmaatiosta tultuamme oli vaihdettava työvaatteet taas päälle ja alettava valmistautua parin päivän päästä tiistaina tapahtuvaa kongressitilavierailua varten. Nyt oli kyseessä sellainen vierailijajoukko, että oli pakko yrittää saada kaikki mahdollisimman tiptop-kuntoon. Vierailupäivänä valitettavasti ilma alkoi näyttää uhkaavasti siltä, että pian sataa. Eläimet oli ollut tarkoitus laittaa näytille navetan taakse jaloittelutarhaan, mutta viimetipassa tästä oli luovuttava ja eläimet järjestettiin esittelyriviin tuttuun tapaan navetan lyhyelle käytävälle. Vieraiden saapuessa kaikki oli suurinpiirtein valmiina ja saatoimme nauttia vieraiden kanssa keskustelusta ja eläinten katselusta rauhassa. Harmi vaan, että aikaa oli varattu ainoastaan 1,5 tuntia, mikä oli aivan liian lyhyt aika monikymmenpäisen lehmäfriikkijoukon ehtiä kiertää kaikki laitumellakin olevat eläimet läpi. Oli kyllä hienoa saada olla tilavierailukohteena! Tässä yhteydessä jälleen mitä suurimmat kiitokset luottoihmisilleni Ninalle ja Erjalle, jotka pistivät kaikkensa peliin auttaakseen meitä tilavierailun järjestämisessä. Myös lomittamassa ollut Raam uurasti väsymättä. Teidän ansiostanne kaikki onnistui, kiitos!

Jo etukäteen oli sovittu, että minä lähden meiltä kongressiporukan mukaan kongressin pariksi viimeiseksi päiväksi. Lopultakin kaikki "virallinen osuus" mitä itsellä oli järjestettävänä oli ohi ja pääsin osallistumaan itsekin muutamalle tilavierailulle sekä tietysti vielä tapaamaan paremmin uusia ja vanhoja tuttavuuksia maailmalta. Kongressiporukka oli aivan mahtavan hyväntuulista ja kaikesta kiinnostunutta joukkoa. Viimeisen illan jatkot pidettiin niin tappiin asti, että enemmän olisi ollut mahdotonta, sillä osa porukasta lähti jatkoilta suoraan lentokentälle ja kotimatkalle. Kylläpä taas kerran maailma tuntuu pienemmältä ja on yhä uudelleen hienoa huomata kuinka samanhenkisiä ayrshireihmiset ovat ympäri maailman!

Navetan puolella on mennyt mukavasti, onneksi juuri näin kiireisenä aikana olemme välttyneet epäonnelta. Lehmävasikoita on tullut useita ja pari todellista namupalaakin: Valeriaana teki lehmävasikan alkiosta GlenMalcolm Z-Velvet ET x Poker ja Venezia niinikään lehmävasikan alkiosta Margot Ripken Lamy x BBB. Viime mainittu syntyi juhannusaattoiltana, joten taisi koko Suomi sitä juhlia. Uusia ensikoita on karjaan tullut 6 kpl ja lehmämäärä on nyt niin suuri, että kunhan tämä päivitysurakka on ohi, on pakko laittaa jotain myyntiin. Uusia hiehoja poikii pitkin kesää eikä niitä oikein ennen poikimista voi myydä, sillä kaikki ovat joko niin mieleisiä tai sitten kantavat alkiota. Samoin nuorisoa on nyt niin paljon, että jokunen vasikkakin pitäisi myydä. Mustien puolella rivit harvenivat kun jouduimme pikapikaa laittamaan Ti-Amon teuraaksi ankaran ja äkillisen utaretulehduksen (Clebsiella?) vuoksi. Tässä tilanteessa en halunnut alkaa lehmää hoitamaan ja Ti-Amo pääsi kokeilemaan autokyytiä jo samana päivänä.

Seinäjoella muuten kuvautin Komålen Stjärnaa lukuunottamatta kaikki meiltä osallistuneet eläimet (kunnioitettavat 13 kpl !) Frank Robinsonilla. KM Stjärna jäi vain siksi kuvauttamatta, että ei löytynyt vapaaehtoista taluttajaa kuvauspaikalle... Onneksi Grant Roy esitti Stjärnan näyttelyssä ja saavutti vieläpä kolmannen sijan kovatasoisessa luokassa, jossa ykkönen oli näyttelyn champion ja kakkonen varachampion. Ei siis mikään huono kolmonen. Niin siis noista kuvista piti kirjoittamani, että eipä ollut turha juttu ollenkaan, sillä kuvat ovat kerrassaan upeita! Kuvat on nyt kaikki laitettu kotisivuille ko. eläinten kohdalle, joten niitä pääsevät muutkin ihailemaan.


10.5.2008
Hyvästä yrityksestä huolimatta kotisivujen päivitys näyttää tapahtuvan melko harvatahtisesti. Tällä kertaa on kyllä tavallista paremmat selitykset: navetalla on ollut melko tapahtumaköyhää, vain pari poikimista edellisen päivityksen jälkeen. Toisekseen Seinäjoen näyttely on aiheuttanut sen verran paljon ylimääräistä kirjoitustyötä, että aikaa ei ole oikein muulle jäänyt. Nyt alkavat eläinlistat ynnä muut olla valmiina, joten sen puolesta voi tämän viikonlopun huokaista. Huomiselle äitienpäivälle onkin luvassa keväisiä pihapuuhia ja uuden kaasugrillin virittäminen käyttökuntoon. Jos Joukolan tilan kohdalla on huomisen jälkeen vain iso monttu, se johtuu siitä, että lopultakin annoin periksi ja taloon hankittiin kaasulla toimiva laite. Pelkään yli kaiken kaasun räjähtämistä...

Navettatapahtumista vielä sen verran, että meillä on ollut pienimuotoinen lehmävasikkaputki. Viennetan lehmävasikan jälkeen saimme tyttöset sekä Ti-Amosta että Tötteröstä. Ti-Amon vasikka on Modestista ja Tötterön He-Manista.

Toukokuun alun mittalypsyn jälkeen tuotostaso näyttää hienoista nousua ja 12 edellistä kuukautta on nyt 10340 - 3,93 - 3,48 ja solut 102. Tuotokseltaan parhaasta päästä ovat kanukkisukuisista Daisy (Romeo) 11148 kg, Sukkela (Jerry) 11199 kg, Ringa (Wandringeye) 12454 kg, Rilliputti (Kellcrest Nelson ET) 11350 kg, Tötterö (isänisä Heligo) 11651 kg ja Tomelilla (Sunniside Roi ET) 11540 kg. Lisäksi useampi kymppitonnin ylittäjä. Kaikkein korkein tuotos oli sekarotuisella (fr-ay) Solitalla, 13216 kg. Kun nyt vain saisi keskipoikimakertaa hilattua ylemmäs (millähän se onnistuu, kun laskujeni mukaan kantavia hiehoja tallustelee laitumella parhaillaan 23 kpl ja moni vielä alkiosta tiineenä, joten ei niistä raaski luopuakaan ennen poikimista...) niin tuotostasokin nousisi siinä samalla. Kanukkisukuiset ovat mukavasti pärjäilleet niin utarerakenteen säilymisen kuin utareterveydenkin puolesta ja näyttää myös, että jo kaksi-kolme kertaa poikineet päästelevät maitoa hyvinkin tyydyttävästi.

Nyt ei kun yöpuulle ja odottelemaan mitä mahtaa salamyhkäisistä äitienpäiväpaketeista paljastua huomenna. Etukäteisjärjestelyt ovat ainakin mittavat.