PALMYRA DAME EDNA ET-AF-VG86 s. 18.5.2009
takakorkeus 144 cm
isä: Poker
emä: Palmyra Jerry Bethany ET
emänisä: Jerry

Palmyra Dame Edna ET
2 x poikineena kesällä 2013.
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
17.07.2011 7658 - 3,72 - 3,46 L (Reality) Joukolan B. Isomeeri
03.02.2013 12242 - 3,70 - 3,33 L (Dreamer) Joukolan B. Kinsella
04.05.2014 12478 - 4,33 - 3,35 L (Simbad) Joukolan B. Lausanne
19.09.2015 5358 - 4,24 - 2,95 (112 pv) L (Jumper) Joukolan B. Miami
1.9.2011
Dame Edna ET on syntynyt Palmyran tilalta USA:sta ostamastani alkiosta, jonka myin Suutarin Pekalle. Pekkapa tietenkin sai lehmävasikan, jota sitten yllättäen alkoi kaupitella siemennysikäisenä minulle. Kauppaa ei tarvinnut hetkeäkään miettiä ja nyt kun Edna on poikinut, niin olen entistä tyytyväisempi ostokseeni. Todellinen lottovoitto oli jo saada siitä Realityläinen lehmävasikka, mutta on Edna muutenkin juuri toivotunlainen ensikko. Utareessa ei ole moitittavaa ja päivälypsyt lähentelevät 30 kg:a, lisäksi maito virtaa tosi nopsaan. Onpa mielenkiintoista nähdä mitä Yves tykkää Ednasta tulevalla luokituskierroksella.

11.9.2011
Kyllähän Yves Ednasta tykkäsi ja sanoi olevansa varma, että lehmä tulee nostamaan luokitustaan tällä kertaa saadusta jo erittäin hyvästä AF-GP82-tuloksesta. Ednan utare ei näy kuvassa oikein kunnolla, mutta utaremalli on kyllä minun makuuni.
6.8.2012
Edna herätti syksyllä myös Chris Studerin kiinnostuksen ja niinpä hän tilasi Ednasta alkoita. Sonniksi valittiin Landscape ja kyllä oli riemu suuri, kun Ednasta saatiin peräti 15 siirtokelpoista alkiota!! Näistä 5 lähti Kanadaan, 6 siirrettiin omaan karjaan ja loput menivät pakkaseen. Noista omista siirroista saimme 5 tiineyttä, jotka ovat kuoriutumassa syyskuussa. Huuhtelun jälkeen kävi kuten pelkäsin; Edna oli tosi vaikea saada kantavaksi. Tarvittiin useita siemennyksiä ennen kuin tärppäsi ja nyt Ednan odotetaan poikivan Dreamerista 25.1.2013.
Viereisessä kuvassa Edna kesäkuussa 2012.


17.2.2013
Kylläpäs ollaan intoa piukassa, sillä Ednan toinen poikiminen on onnellisesti takana ja saimme tosi tyylikkään tyttövasikan Dreamerista! Viereisessä kuvassa Edna on luokitettavana "5 days fresh" ja utare hieman turvoksissa sekä vatsa vielä tyhjän näköisenä, mutta silti Yves nosti Ednan luokitusta yhdellä pisteellä eli nyt ollaan lukemassa GP83. Jos on Ednan utare jonkin verran suurentunut, niin kyllä tulee maitoakin! Lehmä on herunut nopeasti 40 kg tuntumaan ja eka koelypsy 8 pv poikimisesta oli jo 39,0 kg!
31.3.2013
Edna on lähtenyt lypsämään ihan hurjasti - ainakin jos vertaa ensikkovuoteen. Toinen mittalypsy maaliskuussa oli peräti 48,6 kg ja tätäkin korkeammalla ovat parhaat päivälypsyt käyneet. Nyt näyttäisi heruminen taittuneen, mutta noin 45 kg päivätuotoksissa mennään edelleen.

5.10.2013
Edna on jatkanut hyviä esityksiä. Koelypsyt ovat olleet 39,0 - 48,6 - 47,7 - 45,7 - 46,0 - 44,2 - 42,6 - 33,5 kg ja keskisolut vain 28. Tuotosta on tällä hetkellä koossa jo reilusti enemmän kuin ensikkokaudella yhteensä: 220 pv 9744 kg! Luokitustulos parani jo toistamiseen, sillä heinäkuussa Yves nosti Ednan luokitustuloksen maagisen VG-rajan yli ja Edna on nyt AF-VG86.
Elly kävi kesäkuussa meillä kuvaamassa ja Ednasta otettiin virallinen potretti, vaikka tiedettiin se likipitäen "mission impossibleksi". Kuvaajan ammattitaidolla ja kärsivällisten kuvausavustajien myötävaikutuksella homma onnistui, mutta vain syöntikuva. Lupaan ja takaan, että tätä lehmää ei enää yritetä kuvata. Liekö sitten vasikka-ajalta perua oleva riimuun tottumattomuus, mutta Edna ei kerta kaikkiaan ole riimussa talutettava. Klippaus sujuu hyvin ja parhaiten niin, että lehmä on vapaana makuuosastossa. Pesutkin onnistuvat, mutta ei hallinta riimussa. Kuvauspaikalle Edna jouduttiin kuljettamaan sidottuna traktorin perään kiinni. Joo siis ei enää uutta kuvaa, mutta onneksi tällä vaivalla saatiin melkoisen hieno syöntipotretti, ettei uutta tarvitse haikaillakaan.
Ihan parasta Ednan tilannekatsauksessa on tietysti se, että lehmä on uudestaan kantava ja odotetaan poikivan Simbadista 30.4.2014.

1.1.2015
Tämä lehmä se osaa tehdä tyttöjä! Sellainen tuli Ednalta kolmannellakin poikimisella ja kun alkiotyttäret lasketaan mukaan, on Ednalla karjassamme jo 5 tytärtä! Eivätkä ole mitään tavistalliaisia, vaan kaikki erottuvat joukosta edukseen. Kolme vanhinta tytärtä eli realityläinen Isomeeri ja landscapelaiset alkiotytöt Janis ja Joplin ovat jo lypsyssä ja monelta osin kuin yhdestä muotista tehtyjä: korkeajalkaisia ja korrekteja rakenteeltaan, hyvät utarekiinnitykset ja kaikilla samanlaiset symmetriset ja suoraan alaspäin osoittavat vetimet, lypsettävyys selvästi nopean puolella ja luonteet kunnossa. Nuorimmainen Lausanne näyttää rakenteellisesti erittäin lupaavalta ja sen tulevaisuutta odotamme mielenkiinnolla. Ednan lehmäperhettä on kaikkiaan 7 kappaletta, kun mukaan lasketaan sen obliquelaiset tyttärentyttäret B.Lisbon (Isomeerin) ja B.London (Joplinin). Ja sitten jos lasketaan paljonko meillä on Ednan emän, Palmyra Jerry Bethanyn, perhettä, niin luku onkin jo 9, sillä karjassamme on edellä lueteltujen lisäksi Ednan ravenilainen sisko Palmyra B.Hillary ja hänen rockstarilainen tyttärensä B.Leonora. Aika näyttää olenko oikeassa, mutta nyt tuntuu siltä, että nämä Palmyrasta ostamani Jerry Bethanyn alkiot tulevat olemaan meidän karjallemme jalostuksellisesti todella merkittäviä. Tähän lehmäperheeseen aiotaan jatkossa panostaa.
Jaa no mainitaan nyt tässä ohimennen, että Edna on lypsänyt hienosti tällä kaudella, koelypsyt ovat olleet 35,9 - 53,7 - 56,0 - 50,8 - 48,3 - 39,2 - 30,6 - 35,0 kg. Tuotosta koossa 217 pv:ltä 9721 kg ja keskisolut vain 15! Tuo yksi notkahdus koelypsyissä johtui siitä, että Edna lopetti jostain syystä kioskilla käynnin ja pystyimme tarjoamaan sille väkirehua vain lypsyn yhteydessä. Onneksi yhtä lailla ilman näkyvää syytä Edna taas ryhtyi kioskin käyttäjäksi ja herui uudestaan. Lopuksi huonot uutiset eli Edna ei ole vieläkään tiine. Se todennäköisesti oli kyllä jo kertaalleen tiine, mutta sai varhaisluomisen. Nyt on uutta yritystä ja pidämme peukkuja, että Edna vielä saadaan poikimaan. Jos ei muuta keksitä, niin sitten huuhdellaan, koska haluamme vielä paljon lisää pikku-Ednoja.

25.12.2015
Hienon, yli 12000 kg:n tuotoskauden Edna sai kasaan ja tulihan se tiineyskin lopulta. Edna poiki neljännen kertansa syyskuussa ja teki meille taas lehmävasikan, nyt Jumperista. Olemme tosi tyytyväisiä! Lypsykausi on mennyt samoissa merkeissä kuin viime kaudella. Nopea heruminen, mutta sitten kioskikäynnit loppuvat. Nyt olimme onneksi varautuneita asiaan ja aloitimme "vatiruokinnan" heti kun asia huomattiin, mutta kun ei kerralla pysty kovin paljoa antamaan väkirehua, näkyy se väistämättä tuotoksessa ja erityisesti valkuaispitoisuudessa. Edna ehti herua 56,8 kg, mutta kioskikäyntien loputtua ovat maitomäärät vaihdelleet 43-48 kg välillä. Ei huono tuotos tuokaan, mutta lehmän kuntoluokan säilyttäminen käy haasteelliseksi. Nyt on käynyt myös selväksi miksi Edna ei käy kioskilla. Se on ilmeisesti viime kaudella liukastunut kioskien edustalla, koska ne olivat todella liukkaat ennen lattian tämän keväistä karhennusta ja useamman lehmän näimme niillä kohdin liukastelevan ja jopa kaatuvan. Ednalle on jäänyt jotain vikaa selkään ja takajalkoihin, mikä vaikuttanee siihen, että se ei halua mennä kioskeihin. Ruokahalussa ei ole vikaa, mutta tuo jalkaongelma panee miettimään kuinka pitkäikäisestä lehmästä tässä mahtaa olla kyse... No, onhan neljä poikimista tietysti parempi kuin sitä vähempi, mutta kuitenkin. Lisäksi lehmän tiineyttäminen saattaa olla haaste alkukauden energiavajeen vuoksi. Edna on sellainen maitokone, että maitoa se puskee vaikka pelkällä appeella, mutta korkein herumisvaihe vaatisi paremmat lisukkeet kuin nyt voimme tarjota. Peukut meillä on silti pystyssä, että tästä tulisi hyvä tuotoskausi.

20.5.2016
Niin siinä sitten kävi, että Edna oli pakko poistaa. "Vatilehmän" erikoispalvelu vielä menisi jotenkin, mutta Ednan selkäongelmat pahenivat ja näimme parhaaksi laittaa lehmän teuraaksi siinä vaiheessa, kun se vielä oli hyväkuntoinen ja liikkui ketterästi omin jaloin. Edna ehti kyllä jättää karjaamme melkoisen lehmäperheen kaikkiaan 6 oman tyttären ansiosta, tosin näistä Kinsella on jouduttu poistamaan, mutta viisi jatkaa remmissä. Myös tyttärentyttäriä on karjaan saatu ja pakkohan se on myöntää, että todella hienon tytärryhmän Edna ehti saada aikaan. Lisänsä tähän B- (eli Bethany-) perheeseen tuo Ednan siskon Hillaryn tytär Joukolan B.Leonora ja sen tytär J.B.Nellinora.

Ednan elinikäistuotokseksi jäi 44793 - 4,03 - 3,37. Kiitos Edna sekä tyttäristä että maidosta!