HJÄRTERUM ROSETTI ET-AF-VG86 s. 15.09.2002
Rosetti hiehona...
...ja ensikkona, takakorkeus 151 cm
isä: Cornelius
emä: Hjärta 228
emänisä: Marathon ET
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
03.03.2005 10301 - 3,90 - 3,22 S (M.Nelson) Joukolan Usco, tilasonniksi
22.04.2006 10932 - 3,90 - 3,27 L (Calimero) Joukolan Viennetta
05.06.2007 9737 - 3,87 - 3,32 L (Hector) Joukolan Yosetti
19.11.2008 10207 - 3,50 - 3,26 S (Jerry) Joukolan Ampu, tilasonniksi
25.03.2010 12155 - 3,78 - 3,30 S (BB Conn Valentin ET)
10.09.2011 7 S (F.P.Enrique ET)
Rosetti on raameiltaan aivan eri sarjaa kuin karjamme muut eläimet. Siis mallikappale, jollaisia haluaisimme lisää. Myös utare on tiiviisti kiinnittynyt. Ihanan kiltti luonne. Paras koelypsy 39,1 kg ja tulee tekemään hyvän ensikkokauden.
Siemennetty Calimerolla ja odotetaan poikivan 12.4.2006.

Rosetin ensimmäinen 305 pv on täynnä ja yli kymppitonnin päästiin. Ei voi kuin olla tyytyväinen tähän ensikkoon.

Rosetti palkitsi innokkaan odotuksemme tekemällä lehmävasikan Calimerosta. Vasikka on hieno. Eikä Rosetin utareessakaan ole moittimista toisen poikimisen jälkeen. Nosti luokitustaan VG-85:een!

Rosetin utare kutistui aivan olemattomiin ummessaolokaudella. Tämä ominaisuus varmasti lisää utareen kestävyyttä.
Rosetti jouduttiin siementämään toisen poikimisen jälkeen kahdesti ennen kuin se tiinehtyi. Odotetaan poikivan 29.5.2007 Hectorista.

Rosetti tarjottiin sonninemäehdokkaaksi maaliskuussa 2007, jolloin jalostusarvo oli +16 (2/2007).

Koko perhe oli täpinöissään kun Rosetti teki myös kolmannella poikimisellaan lehmävasikan, tällä kertaa Hectorista. Pian tämän jälkeen Rosetti luokitettiin uudestaan ja se nosti pisteitään VG86:een!!!
Rosetti 3 kertaa poikineena, melkein valmiiksi klipattuna Ammujaisia varten.
Rosetin ainoa näyttelyreissu kesällä 2007 suuntautui "omaan" näyttelyyn Ammujaisiin, jossa hienosti luokkavoitto 3 kertaa ja useammin poikineiden lehmien luokassa! Pian näyttelyreissun jälkeen tehtiin päätös, että nyt lopultakin uskaltaudumme huuhtelemaan Rosettia. Muistoissa on tähän asti ollut epäonnistunut hiehohuuhtelu, mutta nyt kun lehmästä on jo kaksi tytärtä kasvamassa, voitaneen jo pieni riskikin ottaa. Toivotaan kuitenkin, että kaikki menee hyvin ja lehmä saadaan vielä uudestaan kantavaksi.

23.9.2007
Huuhtelu tuli ja meni, mutta laihoin tuloksin. Alkioita saatiin kyllä kaksi, mutta eivät jääneet kiinni. Vielä yksi yritys tehdään, jospa se tuottaisi paremman alkiosaaliin. Kolme alkiotilausta on edelleen odottamassa, joten pitää vielä yrittää. Mutta jos ei alkioita saada, niin onhan se Rosetti niiiin mukava lehmä silti!

30.3.2008
Rosetin toinen huuhtelu tuotti yhtä onnettoman tuloksen kuin edellinenkin: vain kaksi alkiota. Onneksi sentään saatiin nuo pari tilattua alkiota aikaiseksi ja toimitettua uusille omistajille. Toisen huuhtelun jälkeen elettiin hikisiä kausia, kun Rosetti romautti tuotoksensa, tekaisi rakkulat ja päätti olla tiinehtymättä. Lopulta Rosetti saatiin kuin saatiinkin tiineeksi viimeisestä Jerryn annoksestani. Odotetaan poikivan (vasta!) 13.11.2008. Tälle nyt ainakin tulee oikein kunnon ummessaoloaika! Hyvää on se, että lehmä on ollut niin utareiltaan kuin muutenkin täysin terve koko ajan eikä ole vielä ainakaan lihonut mitenkään ihmeemmin.

13.12.2008
Harmin paikka, että Rosetti teki neljännellä poikimisellaan sonnin, mutta pääasia, että lehmä on kunnossa. No, pientä virittelyä tosin vaadittiin, sillä Rosetti sai lievän kalkinpuutoksen ja samalla huomattiin utaretulehdus. Tällä kertaa lääkkeet tepsivät ja Rosetti on kuntoutunut ja herunutkin jo päälle 40 kg. Toivotaan terveyttä jatkossakin, on tämä sen verran tärkeä Lehmä!
Rosetti 4 kertaa poikineena, koelypsyt 1.3.2009 saakka:
31,0 - 48,4 - 51,2 - 45,4 kg
16.7.2009
Rosettia ei taaskaan saatu ihan sormia napsauttamalla kantavaksi, mutta vierailu Valentinin laitumella auttoi asiaa ja nyt on äidin kultamussu taas tiineenä. Odotetaan poikivan Bonnie Brae Conn Valentin ET:stä 15.3.2010.

29.12.2010
Tämähän on suorastaan loukkaus Rouva Rosettia kohtaan, että en ole muistanut päivittää hänen sivuaan! No nyt asiaan tulee korjaus. Rosetti siis ikävä kyllä poiki viidennelläkin kerrallaan sonnin, vaikka sormet ja varpaat ristissä odotettiin tyttövassua. Rosetti on ollut erinomaisessa vedossa mitä tulee tuotospuoleen ja se tulee tekemään selvästi parhaan tuotoskautensa, sillä maitoa on jo nyt koossa 258 pv:ltä 11151 kg. Tiinehtyminen sen sijaan takkusi johtuen siitä, että Rosetti valmisteli itselleen sellaiset rakkulat, jotka vaativat useamman hoitokerran ennen kuin edes päästiin yrittämään tiineyttämistä. Kun lehmä oli saatu kuntoon, päästettiin uusi sonni Faucher Poker Enrique ET hommiin ja nyt Rosetti kantaa Enkan ensimmäistä tiineyttä, odotettavissa oleva poikimapäivä on 29.8.2011. Noooo, vähän poikimaväli venähtää, mutta eläinlääkärin sanoin (intoillessani Enkan tulosta isäksi): "eikös sentään tärkeintä ole, että Rosetista tulee taas äiti".
Myös Rosetti on saavuttanut tänä vuonna 50-tonnarin rajapyykin, onnittelemme Häntä!
11.9.2011
Rosetti ja 6.poikiminen suoritettu. Tällä kertaa aika moni asia meni pieleen. Ensinnäkin vasikka oli sonni ja pyrkimässä maailmaan takaperin vatsa ylöspäin. Hetki meni ennenkuin tulokas oli saatu vekslattua oikeaan asentoon, mutta tämän jälkeen se tulikin liukkaasti ulos. Kauhistuksemme oli kuitenkin suuri, kun huoma-simme, että vasikan navan juures-sa oli liki 10 cm aukko, josta napanuoran vierestä pyrki suolia ulos. Eipä siinä muu auttanut kuin hakea pulttipyssy heti kun äitee oli saanut hoivaviettiään tyydy-tettyä.Tästähän ei sitten jäänyt kuin tyhjä käteen. Toivottavasti edes Rosetti kuntoutuu ennalleen.
5.8.2012
Nyt se pelätty asia sitten tapahtui - jouduimme luopumaan Rosetista. Rouva kuntoutui tuosta edellä kerrotusta poikimisesta muuten hyvin, mutta kohtutulehdus jäi taas vaivaamaan. Se kun saatiin selätettyä, niin Rosetti saatiin nopeasti uudestaan kantavaksi ja kaikki näytti olevan mitä parhaiten. Eräänä päivänä satuin huomaamaan, että Rosetti seisoo umpilaitumella onnettoman näköisenä ja lähempi tarkastelu osoitti, että rouva on puhaltunut. Otettiin lehmä navettaan, jossa se tokeni nopeasti perinteisen öljyhoidon jälkeen, mutta jäi kuitenkin hieman alavireiseksi. Viikon verran Rosettia pidettiin kuivaheinäruokinnalla, mutta kun tuli aika viedä lehmä takaisin pellolle, ei se jaksanutkaan enää kävellä koko matkaa ja kuin näytteeksi teki paikalle hälytetylle eläinlääkärille mustan sontakasan. Rosetilla oli jo jonkin aikaa ollut kuono epäilyttävän kalpea ja eläinlääkäri totesi, että myös kaikki limakalvot ovat hyvin vaaleina. Eipä siinä enää ollut mitään tehtävissä, sillä Rosetilla oli ilmeisesti sisäinen verenvuoto jossain. Saimme rouvan talutettua takaisin navetan karsinaan, jonne se seuraavana päivänä rauhassa nukahti ikuiseen uneen.

Rosetin elinikäistuotokseksi jäi 64917 kg. Tästä persoonallisesta lehmästä jäi paljon hyviä muistoja ja arvostamme myös Rosetista alkunsa saanutta erinomaista lehmäperhettä. Kiitos kaikesta Rosetti!