JOUKOLAN UNIVER s. 2.7.2005
Arvio AF-luokitus GP80, kommentit: erittäin hyvä utare, hyvä rungon syvyys, kapea rinta
isä: Boliver
emä: Joukolan Rouva-AF-G76
emänisä: Koiraharjun Nerry
Univer ensikkona, takakorkeus 144 cm.
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
18.08.2007 11355 - 3,00 - 3,27 S (Silky Gibson)
20.09.2008 13364 - 2,80 - 3,30 S (Silky Gibson)
21.09.2009 S (Talent)
Univer on toinen Rouvan boliverilaisista kaksosista. Kovin on emäänsä tullut, samanlainen pienenpuoleinen holstein ja hyvin kuiva rakenteeltaan. Ei tällaista taida saada lihomaan millään, kun maitoakin on alkanut tulla ihan mukavasti. Eka mitta syyskuun alussa oli 34,0 kg, mutta nyt mennään jo neljässäkympissä. Ainoa todella harmillinen puoli on tässä ensikossa: maitoa ei saada ulos muuta kuin piikittämällä oksitosiinia 1 ml joka lypsykerta. Toivottavasti ei sentään koko lypsykautta jouduta Partoxinin kanssa touhuamaan. Univer on - kuten mustat näköjään aina meillä - aranpuoleinen, mutta ei silti tarvitse potkurautaa. Utare on todella korkealla ja takaa leveä.

27.1.2008
Univerin kanssa pärjätään jo hienosti. Odoteltiin rauhassa lehmän kiimojen alkamista ja kun Univer oli siemennetty ekan kerran, kokeiltiin joko maito tulee ilman oksitosiinia. Ja näin tapahtui, sen päivän jälkeen ei oksitosiinia ole tarvittu ollenkaan. Koelypsyt tähän mennessä 34,0 - 40,0 - 39,2 - 39,4 - 37,1 ja keskisolut 38. Niin, ja mikä parasta, Univer tiinehtyi kerrasta ja nyt sen odotetaan poikivan Silky Gibsonista 13.9.2008.

29.7.2008
Alkukangertelun jälkeen käyntiin saatu lypsykausi tuotti todella hyvän tuloksen, eka 305 pv yli 11000 kg ja solutkin keskimäärin vain 38!

26.10.2008
Univerin toinen poikiminen oli helppo siitä päätellen, että lehmä oli poikinut yksikseen. Ikävä kyllä taas tuli sonni Silky Gibsonista. Univer on lähtenyt tosi hyvin lypsämään eikä oksitosiinia ole nyt tarvittu ollenkaan. Utare ei ole mainittavasti suurentunut.

28.1.2009
Univer ja kaksoissiskonsa Ultima tuntuvat menevän käsi kädessä (jos näin voi lehmistä sanoa) kaikessa. Hyvin samanlaiset ensikkotuotokset, melko samoihin lukemiin on heruttu toisella lypsykaudella (Univer 49,0 kg ja Ultima 50,0 kg). Ja kuten ensikkoina, niin myös nyt kaksi kertaa poikineina kumpikin tiinehtyi yhdestä siemennyksestä. Univerin odotetaan poikivan Talentista 26.9.2009.

5.8.2009
Univer teki tosi hyvän toisen tuotoskauden päästen yli 13000 kg:n. Lypsykausi vain sai nolon lopun, kun tähän asti harvinaisen terveutareinen musta sairastui clebsiellaan ja menetti maitonsa laakista. Tarkoitus oli vielä pitää Univer mukana elokuun alun mittalypsyssä, mutta toisin kävi. Lehmä tokeni lääkityksen avulla nopeasti yleisvoinniltaan, mutta tulehtunut neljännes jäi kivikovaksi ja muista kolmesta ei tullut maitoa, joten ei auttanut muu kuin laittaa pitkävaikutteiset umpituubit ja heittää potilas umpilaitumelle. Nyt on peukut pystyssä, että Univer pitäisi tiineytensä loppuun asti ja kokisi ihmeparantumisen. Eilisellä laidunkierroksella totesin, että utare on ainakin pehmennyt jo mukavasti pieneksi pussiksi, joten ehkä peli ei ole vielä menetetty.

20.10.2009
Ihan näin mukavasti ei Univerin ummessaolokausi sujunut kuin edellä toivoin. Yhtenä päivänä huomasimme umpilaitumella olevan Univerin utareen paisuneen valtavaksi toiselta puolelta, joten tulehdus oli uusinut. Lehmä otettiin navettaan ja laitettiin taas antibioottikuurille, mikä tepsikin taas tosi nopeasti, kuume laski ja ruokahalu palasi. Kaikkein ihmeellisintä on, että Univer piti tiineytensä lähes laskettuun päivään ja syntynyt sonnivasikka oli aivan normaali ja täynnä elinvoimaa. Poikimisen jälkeen näytti ensin vahvasti siltä, että Univer ei ala antaa maitoa ollenkaan, mutta sitten pikkuhiljaa maidontuotanto käynnistyi ja ilmeisesti pyogenes/clebsiella koteloitui utareeseen. Nyt kuukausi poikimisesta on tilanne se, että maitoa tulee reilu 35 kg päivässä ja sairas neljännes on puhjennut kahdesta kohtaa, joten voi olla, että Univer keikkuu karjassamme vielä tämänkin lypsykauden. Ainakin tilasonni Lucas on kovasti sitä mieltä, että rouva pitäisi saada vielä uudestaan poikimaankin. No, katsotaan mitä tuleman pitää. Ainakaan ei ole tarkoitus uhrata kalliita holsteinsiemeniä tähän basiliskopesäkkeeseen.

29.1.2010
No niin, Univerin maallinen tomumaja vaeltaa tällä hetkellä jossain ihan muualla kuin meidän navetassa, tod.näk.jonkun lautasella. Univerin utareterveys alkoi olla sitä luokkaa, että poistettiin lehmä ennen kuin muut siirtyvät uuteen navettaan. Kun solut ovat miljoonaluokkaa ja tätä tavaraa tulee kaikista kolmesta neljänneksestä, niin ei paljon ole järkeä lypsellä pelkkää vasikanmaitoa. Niinpähän taas tämäkin korkeatuottoinen musta jäi kovin vaatimattomiin elinikäistuotoslukuihin. Mitä tästä pitäisi ajatella???