JJH WONDER ET s. 15.6.2006
isä: Lucente
emä: Pålstorp Gibson Charmaine-AF-GP80
emänisä: Silky Gibson
Wonder ensikkona sivusta...
...ja takaa, elokuussa 2008.
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
22.07.2008 9215 - 4,24 - 3,47 L (Goldwyn) Joukolan Amber
16.08.2009 10030 - 4,48 - 3,93 S (Mr Minister)
JJH Wonder ET on syntynyt Huittien ja Marjon kanssa omistamastamme kimppahiehosta Pålstorp Gibson Charmainesta huuhdotusta alkiosta ja siksipä Wonderin ekaa poikimista on odoteltu jännityksellä. Poikiminen meni hienosti ja tuloksena vieläpä lehmävasikka Goldwynistä!

Wonder on ollut alusta asti lypsettäessä kuin viilipytty, tosi helppo lehmä. Maitoa tulee nyt puolitoista viikkoa poikimisesta jo noin 30 kg ja heruminen lienee vasta alussa.

26.8.2008
Wonderin eka mittalypsy elokuun alussa oli 32,3 kg. Jonkin verran herui tästäkin, mutta nyt viikko sitten alkoi maitomäärä hieman laskea ja lehmää tarkkailemalla huomasin, että se ei pysytynyt pureskelemaan märepaloja kunnolla. Ei muuta kuin suu auki lehmältä ja hampaita tutkimaan. Yksi poskihammas olikin puoliksi irronnut ja se ilmeisesti vaivasi Wonderia. Lehmä on kyllä ihan pirteänä ja syökin kyllä, mutta edelleen hieman varoen, vaikka keikkuva hammas nykäistiin pois. Toivottavasti hammasongelma ei kehitä mitään tulehdusta leukaluuhun, kuten eläinlääkäri pelotteli, vaan Wonder pääsee pikaisesti takaisin terveiden kirjoihin.

26.10.2008
Kyllä nyt näyttää siltä, että Wonderilla on sädesieni, näin ainakin parikin eri eläinlääkäriä on arvellut. Edellisen kirjoituksen jälkeen meni jonkin aikaa, että Wonder oli vähän puolikuntoinen johtuen juuri siitä, että syöminen ei ollut ihan täysipainoista. Onneksi se kuitenkin melko nopeasti kuntoutui ja on nyt oikeastaan ihan ennallaan ja maitomäärätkin ovat olleet jo pitempään tuossa hieman 30 kg paremmalla puolella. Tarkoitus olisi nyt pitää Wonderia ihan kuin normaalilehmää, mutta muistaen kuitenkin, että jos hammas- ja syömisongelmat palaavat, niin pakkohan lehmä sitten on pois laittaa. Mutta tätä odotellessa tai paremminkin pelätessä, olisi tarkoitus vielä yrittää lehmän tiineyttämistä. Eihän sitä toisaalta tiedä, vaikka se vielä pärjäisi pitkäänkin porukassa.

Yves kommentoi Wonderia luokituspäivänä sanoen: "She is good cow, GP 80, good udder." No tämä oli ihan mukava kommentti varsinkin ajatellen vasikkaosastossa kasvavaa goldwyniläistä tytärtä Amberia.

Ihmeitten aika ei ole ohi, Wonder nimittäin tuli kantavaksi yhdellä siemennyksellä ja odotetaan poikivan Mr Ministeristä 10.8.2009. Lehmä näyttää olevan kaikinpuolin hyväkuntoinen.

29.1.2010
Wonder palasi evakkoreissultaan muuten hyväkuntoisena, mutta oli 3-vetiminen kolitulehduksen jäljiltä. Kiimahommelitkaan eivät näköjään ole pelittäneet, koska lehmää ei oltu kertaakaan siemennetty, mutta nyt on tarkkailu päällä ja tarkoitus iskeä kimppuun pistoletin kanssa heti kun Wonder suvaitsee antaa sopivan suuntaisia merkkejä. Mielenkiintoista muuten, että Wonderin leukaperät ovat aivan normaalit eikä epällystä sädesienestä näy jälkeäkään. Tästä ollaan tietysti oikein tyytyväisiä.

27.4.2010
Viereisessä kuvassa Wonder on kuvattuna 2 kertaa poikineena huhtikuussa 2010. Wonder on jostain syystä heittäytynyt kiimojen suhteen täysin toimimattomaksi eikä sitä ole vielä kertaakaan edes siemennetty viime elokuisen poikimisen jälkeen! Nyt kevättalvella sillä on ollut jo kolme kertaa Prid + pg hoitona eikä silti kiimaa saada aikaiseksi. Ei kai nyt kahdesti poikinut musta sentään mahoksi voi heittäytyä? Nyt alkaa olla konstit vähissä ja hyvät neuvot olisivat tarpeen tai muuten lehmä joutuu korkealaitaiseen.
20.5.2010
Jess, Wonder tuli kevätauringon myötä hyvään kiimaan ja päästiin tänään siementämään. Tulipa helpottunut olo, sillä Wonder on tosi mukava lehmä eikä näin nuorta olisi sentään halunnut vielä poistaa. Tai no, ehkä pitäisi iloita isommin vasta sitten kun Wonder on todettu tiineeksi...

23.7.2010
Wonderia ei ole vieläkään saatu tiineeksi! Tosin eipä ole juuri kiimojakaan näkynyt... Täytynee ottaa Wonderin goldwyniläinen hieho pois myynnistä, kun näyttää aika epätoivoiselta saada tästä lehmästä uutta jälkeläistä. Wonder onneksi lypsää vielä liki 30 kg päivässä solutonta maitoa, joten saa se vielä karjassamme olla. Jospa Des Chamois Edam ET sen saisi kantavaksi.